Nes op Ameland

Camping Duinoordis door zijn ligging een perfecte camping voor een heerlijke strandvakantie maar ook als je even wat anders wilt dan strand heb je hier een ruime keuze. Het gezellige dorp Nes ligt namelijk vlakbij de camping en hier valt genoeg te beleven en te doen.

Nes is een van de vier dorpen op Ameland, de andere drie zijn Hollum, Ballum en Buren. Ieder dorp op Ameland heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen maar ze hebben allemaal de sfeervolle smalle straatjes en de oude kern. Vroeger was Nes op Ameland de hoofdplaats van het eiland, tegenwoordig is dat Hollum wat min of meer net zo groot is als Nes.

Nes ligt bij de aanlegsteiger van de veerboot en de jachthaven. Het dorp heeft ongeveer 1200 inwoners en een beschermd dorpsgezicht. Eigenlijk vind je hier een perfecte mix van al het goede van Ameland vanuit het heden en het verleden. De sfeervolle historische kern is gebouwd rondom de vrijstaande kerktoren uit 1723. In dit gebied vind je niet alleen de prachtige oude huizen maar ook een gezellige mix van winkels en horecagelegenheden.

Uitgaan en winkelen in Nes

De meeste activiteiten vinden plaats rond het Kerkplein. In de zomer is het hier gezellig druk maar ook buiten het hoogseizoen straalt het dorp nog steeds een sfeervolle ambiance uit. De Van Heeckerenstraat is in Nes de uitgaansstraat en eigenlijk zo’n beetje van heel Ameland. In Hollum heb je ook wel wat uitgaansgelegenheden maar in Nes zitten de meeste bars en restaurants ten opzichte van de andere dorpen op Ameland.

De openingstijden van de horecagelegenheden zijn soepeler dan op de andere eilanden. Je moet wel voor 01.30 uur binnen zijn, maar dan kun je tot 04.00 blijven in sommige horecagelegenheden. Op de eerste vrijdag van augustus is er het gezellige straatfestival Rôggefeest. Een leuk evenement voor alle leeftijden met live-acts, straattheater en kindervermaak. Winkelen in Nes kun je in het hele dorp maar rondom het kerkplein zitten de meeste winkels. Winkelen in Nes is altijd leuk.

Wat kun je doen in Nes?

Vind je het interessant om een beetje in het verleden van het dorp te graven? Bezoek dan eens een van de oudste commandeurshuisjes van Nes in de Rixt van Doniastraat nummer 8. Het huisje is gebouwd in 1625.

Ook de oude korenmolen uit 1880 is een bezoek waard. De molen is gewoon nog in bedrijf en hier komt het meel vandaan waar de Amelandse bakkers het molenbrood van bakken. Kijk ook eens in het oude ‘Brandspuithuuske’. Vroeger had ieder dorp op Ameland zo’n huisje waar de brandspuiten opgeborgen lagen.

In het hoogseizoen zijn er op het hele eiland regelmatig braderieën, zo ook in Nes. Hier kun je terecht voor kunst en lekkernijen maar ook sieraden en kleding. Er is in Nes bijvoorbeeld een voorjaarsmarkt, een zomermarkt en een kinderbraderie. Dat is nog eens leuk winkelen.

Maak kennis met de natuur op een speciale manier in het Natuurcentrum op de Strandweg of neem even een momentje voor jezelf in het beauty & wellness centrum ’t Badhuys. In november is er de kunstmaand en zijn er op diverse plekken uiteenlopende kunstwerken te zien.

Sportief bezig zijn in Nes

Wil je eens wat anders doen in Nes dat winkelen en cultuur snuiven? Kies dan voor een sportieve activiteit. Dat kan bijvoorbeeld met een golfsurf clinic in Nes of je gaat lekker paardrijden in de fraaie natuur onder deskundige begeleiding via de rijstal in Nes.

Vind je het leuk om te kajakken op zee? Er bestaan instructielessen én de mogelijkheid om een kajak en toebehoren te huren. Voor de kinderen ligt er tussen Nes en Buren een speciaal recreatiegebied. In de Vleijen kunnen zij zich vermaken op de speeltoestellen en met het vlot en kasteel wat midden in de vijver ligt. In de winter kan hier ook geschaatst worden.

Beschikbaarheid en prijzen